Disse minipaiene har et uimotståelig hjemmelaget fyll og et deilig sprøtt paiskall.
Ingredienser
Paideig
4,75 dl hvetemel
150 g smør, skåret i biter
0,8 dl melis
1 stort egg, lett pisket
En klype salt
Fylling:
4 Gala-epler, skrelt og skåret i tynne skiver
1 1/2 ss sitronsaft
2 ss usaltet smør, pluss mer
til pensling
5 ss brunt sukker
3 ss lønnesirup
1/2 ts kanel
1/4 ts malt muskatnøtt
1 ts vaniljeekstrakt
En klype salt
2 ts maizena
4 ss vann
Børsting:
1 egg, lett pisket
2 ss grovt sukker
1/4 ts kanelpulver
1/8 ts malt kardemomme
(valgfritt)
Gå frem på følgende måte
- Lag paideigen: Sikt mel og sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett smørbitene og kjør til blandingen har konsistens som grove brødterninger.
- Tilsett egg og salt og bland til blandingen samler seg til en deig.
- Form deigen til en ball og flat den ut. Pakk den inn i plastfolie. Sett deigen på kjøl i minst 1 time.
- Lag fyllet: Pensle 2 ramekiner med smeltet smør og sett dem til side. Skjær eplene i skiver, skrell dem og legg dem i en middels stor bolle sammen med sitronsaft,
sukker, kanel, muskatnøtt, lønnesirup og salt. Bland forsiktig for å dekke blandingen og la den marinere i romtemperatur i 15 minutter. - Smelt smøret i en middels stor kjele på middels lav varme, og tilsett epleblandingen. La det småkoke til eplene har blitt myke. Hvis blandingen blir for tørr, tilsett et par spiseskjeer vann, men vær forsiktig så du ikke tilsetter for mye.
- Bland vann og maizena i en liten bolle, og hell det over eplene til det har løst seg opp. Eplene skal fortsette å koke til blandingen har tyknet.
- Fordel epleblandingen i 2 ramekins og sett til side.
- Still Fritaire Airfryer på 175 °C.
- Forbered penslingen: Visp egget i en liten bolle. Bland sukker og krydder i en annen liten bolle.
- Legg deigen mellom to ark bakepapir og kjevle den ut til en tykkelse på 0,6 cm. Skjær deigen i lange strimler og form en flettet base, stor nok til å skjære ut 2 sirkler med en diameter på 7,5 cm.
- Frys den flettede paiskorpen i 30 minutter, skjær ut 2 sirkler med en 7,5 cm rund utstikker og legg dem oppå epleblandingen i hver form. Trykk forsiktig endene av deigstrimlene mot kantene på formene. Pensle rutenettet med egg og dryss over sukkerblandingen.
- Sett formene i Fritaire og stek på 175 °C i 15-20 minutter eller til eplene bobler og paien er gyllenbrun.
TIPS! Deigrester kan fryses ned for senere bruk. Den holder seg i fryseren i opptil 3 måneder.